Paramedik, hasta ve yaralılara acil tıbbi bakımı hastane dışında alanda ve evde profesyonel seviyede başlatan, ambulansla transport esnasında devam ettiren, acil serviste hasta ve yaralıları teslim alan sağlık profesyonellerine gerekli bilgi ve kayıtları teslim edinceye kadar görevine devam eden, aynı zamanda ambulansın sürücülüğünü de yapabilen iki yıllık üniversite mezunu, ön lisans diplomalı sağlık personelidir.
Ülkemizde paramedikler Kanada modeli örnek alınarak hazırlanan müfredatla ilk defa 1993 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde ön lisans düzeyinde eğitim almaya başlamışlar ve ilk öğrenciler 1995 yılında ambulans ve acil bakım teknikeri (AABT) unvanıyla mezun olmuşlardır.Meslek unvanlarının Sağlık Bakanlığı tarafından tanınmaması nedeniyle uzun yıllar boyunca özel ambulans şirketleri ve hastanelerin acil servislerinde çalışan paramedikler ilk defa 2004 yılında yapılan personel alımıyla asıl çalışma alanı olan 112 ASH de görev almaya başlamışlardır.
Acil tıp teknisyen ve teknikerlerine yönelik kanun düzeyinde düzenleme 2005 yılında Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair kanuna yapılan ek madde ile düzenlenmiştir.Bu madde 'Acil tıbbi yardım ve bakım ile sınırlı kalmak v Sağlık bakanlığı nca çıkarılacak yönetmeliğinde belirmek kaydıyla acil tıp teknikeri ile acil tıp teknisyenleri hastaya müdahale edebilir, bu hususta lazım gelen iş ve işlemleri yapabilirler.Hastane öncesi acil tıbbi yardım veren personel özel tip kıyafet giyer.' şeklinde yasada yer almıştır.
22 Mayıs 2014 tarihli ve 29007 sayılı resmi gazete de yayınlanan sağlık meslek mensupları ile sağlık hizmetlerinde çalışan diğer meslek mensuplarının iş ve görev tanımlarına dair yönetmelik ek-1B kapsamında paramediklerin işve görev tanımları aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.
1. Intravenöz ve ıntraosseöz girişim ile hastaneye ulaşıncaya kadar, Sağlık bakanlığı tarafından belirlenen acil ilaçları ve sıvıları kullanır.
2. Temel ve ileri hava yolu uygulamaları, endotrekeal entübasyon uygulaması, gerekli hallerde krikotirotomi ve oksijen uygulaması yapar.
3. Travma stabilizasyonu, kırık, çıkık ve burkulmalarda stabilizasyon, yara kapatma ve basit kanama kontrolü yapar.
4. Hastanın nakle hazır hale gelmesini ve uygun taşıma teknikleri ile hastanın naklini sağlar.
5. EKG çekimi ve ritim değerlendirmesi yapar monitörizasyon, defibrilasyon, kardiyoversiyon, eksternal pacemaker uygulaması gibi elektriksel tedavileri uygular.
6. Acil doğum durumunda doğum eylemine yardımcı olur.
7. Görevinin tüm aşamalarında haberleşme ağını doğru ve hızlı bir biçimde kullanır.
8. Ambulansı teknik, tıbbi araç-gereç ve malzeme yönünden kullanıma hazır halde bulundurur, zorunlu hallerde ambulansta sürücülük görevi yapar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder